Kundcase Växel
2020-12-11

Precisionsväxlar från Apex i växellösningen till Swedex

KC Swedex apex
Swedex utvecklar och producerar sågklingor, både standardvarianter och specialsågklingor anpassade för unika kundapplikationer.
Vid första anblicken kan en sågklinga uppfattas som en relativt enkel produkt. Men faktum är att den är mycket komplex och genomgår en rad olika moment i tillverkningen innan den är klar, många fler än vad man kan tro. Vid ett av dessa moment, lödningen hade man ett problem och Stefan Eklöf kontaktade oss.

Vid lödning fästs hårdmetalltanden (sågklingans skär) på stambladets säten med hjälp av ett silverlod. Flera olika typer av silverlod används men den vanligaste sorten är ett treskikts silverlod som består av en kopparkärna omgiven av en silverblandning. Treskikts silverlod används med fördel då det minskar risken för att tanden spricker under själva lödprocessen.


Lödning är en precisionsuppgift där tanden hålls stilla inom några hundradelar medan den värms upp till över 700°C. De använder helautomatiska lödmaskiner med robotladdning för en effektiv produktionsprocess.

I just den maskin som problemet fanns så var det en snäckväxel av enklare slag som styrde rotationen av sågbladet. För att slippa så mycket omprogrammering som möjligt så ville man helst ha så lika utväxling som möjligt 7,5:1.

I Apex program av växlar finns inte den utväxlingen tillgänglig. Därför monterades 2 växlar i serie, Först en AB060 med 5:1 därefter en ATB090FC med 1,5:1 vilket ger en total utväxling 7,5:1. Resultatet blev till belåtenhet, mycket högre precision över tid.

Swedex kan nu köra denna maskin många år framöver.

Apex planetväxel vinkelväxel kundcase
Kundsupport

Vår kundsupport svarar på alla typer av frågor.

phone 075 - 242 44 44

Skicka e-post Skicka e-post